CODES OF CONDUCT AND CERTIFICATION ISSUES FOR SHRIMP FARMING: A REVIEW

L. C. A. Naegel, I. Fogel

Abstract


The growing demand for fishery products from aquaculture, especially shrimp, led to fierce criticisms about the unsustainable production and socially exploitative management. The product demand is combined with enhanced consumer concern for food safety, and environmental and social issues. Additionally, there is increasing consumer demand for information about the origin and nature of products they consume and the safety of all inputs. From the shrimp pond farmer to the retailer, there is a growing desire to meet or exceed these consumer expectations, and to be seen to be applying responsible management techniques in the development of truly sustainable shrimp production systems. These demands led to the development of codes for better aquaculture practices for the shrimp industry to ensure a sustainable, environmentally friendly and socially equitable way to produce shrimp and for the consumer to be assured healthy food. Shrimp certification was introduced to respond to public perceptions and market requirements and increase public and consumer confidence in the production practices and the product. Currently there are a growing number of standards, "Codes of Practice," and certification schemes. Proliferation of Codes of Practice and certification schemes used by governments and the private-sector industry for sustainable shrimp farming poses a number of challenges. Shrimp producers and exporters in the developing world often struggle to adapt to new and changing rules as they try to bring their farm-raised shrimp to different overseas markets. Additionally, there is the risk that Codes of Practice and certification schemes could affect the competitive position of resource-poor shrimp farmers and prevent benefits from the price premium attained through certification. There is an urgent need for more globally accepted standards and certification guidelines, especially for the small-scale shrimp farmers, to provide guidance, serve as a basis for improved harmonization, and facilitate mutual recognition and equivalence of certification schemes.

Códigos de conducta y certificación para el cultivo de camarón: una revisión

La creciente demanda de productos pesqueros derivados de la acuacultura, especialmente del camarón, ha traído una fuerte crítica sobre la producción no sostenible y de su manejo socialmente explotador. La demanda del producto se combina con una creciente preocupación del consumidor por salvaguardar su alimentación, así como de aspectos ambientales y sociales. Asimismo, aumenta la demanda del consumidor por información sobre el origen y la naturaleza de los productos que consume y la seguridad de los insumos utilizados en su producción. Desde el camaronicultor al intermediario, existe mayor necesidad de cumplir o exceder las expectativas del consumidor y mostrar la aplicación responsable de técnicas de manejo en el desarrollo de sistemas de producción de camarón verdaderamente sustentables. Estas demandas condujeron a la elaboración de códigos para una mejor práctica de acuacultura en la industria del camarón para asegurar una forma sustentable, amigable con el ambiente y socialmente equitativa de producir camarón y de garantizar al consumidor un alimento saludable. La certificación de camarón se introdujo con el propósito de responder a las percepciones del público y los requerimientos del mercado, así como a la confianza que se tiene en las prácticas de producción del producto. Actualmente van en aumento el número de estándares, de "Códigos de Práctica" y de esquemas de certificación. La proliferación de Códigos de Práctica y de esquemas de certificación utilizados por gobiernos y el sector privado para el cultivo sustentable de camarón, enfrentan numerosos retos.Los productores y exportadores de camarón de los países en desarrollo deben luchar para poder adaptarse a nuevas y cambiantes reglas cuando tratan de introducir su producto cultivado a mercados extranjeros. Aunado a esto, existe el riesgo de que los Códigos de Práctica y esquemas de certificación, basados principalmente en soluciones tecnológicas a nivel de granja, afecten la competitividad de los granjeros con pocos recursos prohibiéndoles los beneficios de los precios privilegiados por la certificación. Son urgentes los estándares y las normas de certificación de aceptación global, especialmente para los camaronicultores de pequeña escala que les proporcionen una guía les sirvan de base para lograr una armonía óptima y les facilite el reconocimiento mutuo y la equivalencia de esquemas de certificación.

Keywords


farmed shrimp; codes of conduct; certification

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DOI: http://dx.doi.org/10.37543/oceanides.v24i2.61

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