EFFECT OF DIATOM AND DINOFLAGELLATE DIETS ON EGG PRODUCTION AND INGESTION RATE OF Centropages furcatus (COPEPODA: CALANOIDA) FROM A SUBTROPICAL BAY (BAHÍA DE LA PAZ, GULF OF CALIFORNIA)

C. J. Band-Schmidt, R. Pacheco-Chávez, J. A. Del Ángel-Rodríguez, S. Hernández-Trujillo

Abstract


This study experimentally determined the role of local diatom and dinoflagellate diets and their fatty acid composition on the survival, ingestion, and egg production rates of the copepod Centropages furcatus from Bahía de La Paz. The fatty acid profiles of the diatoms Odontella longicruris and Chaetoceros sp., and of the dinoflagellates Scrippsiella sp., Gyrodinium sp., and Prorocentrum micans were determined. After incubating at 24 °C in darkness during 24 h, survival within all phytoplankton diets was > 90%. Dinoflagellate diets provided higher egg production (>25 eggs female-1 day-1) than diatom diets (<<>10 eggs female-1 day-1). No significant differences were observed in the ingestion rates when fed dinoflagellates or diatoms, which varied between 400 and 900 ng C copepod-1 h-1. Higher egg production with dinoflagellate diets suggests better food quality, which may be attributed to higher proportions of the fatty acids 18:4 (n-3) and 22:6 (n-3). These results suggest that when C. furcatus predominantly graze on dinoflagellates egg production will increase. Higher abundances of dinoflagellates in the La Paz bay could be coupled with higher egg production of the copepod C. furcatus.

Efecto de dietas con diatomeas y dinoflagelados en la producción de huevos y tasas de ingestión de Centropages furcatus (Copepoda:Clanoidea) de una bahía subtropical (Bahía de La Paz, Golfo de California)

El objetivo del presente trabajo fue estimar bajo condiciones de laboratorio el efecto de dietas de diatomeas y dinoflagelados en las tasas de sobrevivencia, ingestión y producción de huevos del copépodo Centropages furcatus recolectado en la Bahía de La Paz. Se determinó el perfil de ácidos grasos de las diatomeas Odontella longicruris y Chaetoceros sp. y de los dinoflagelados Scrippsiella sp., Gyrodinium sp. y Prorocentrum micans, suministrados como alimento a C. furcatus. Después de incubar a 24 °C en oscuridad durante 24 h, la sobrevivencia de las hembras en todas las dietas fue > 90%. Las dietas de dinoflagelados favorecieron una mayor producción de huevos (>25 huevos hembra-1 día-1) con respecto a las diatomeas (<<>10 huevos hembra-1 día-1). No se observaron diferencias significativas en las tasas de ingesta al alimentarse con dinoflagelados o diatomeas, que variaron entre 400 y 900 ng C copépodos-1 h-1. Se obtuvo una mayor producción de huevos al utilizar dinoflagelados como alimento, sugiriendo una mayor calidad nutricional que se pudiera atribuir en parte a la mayor proporción de los ácidos grasos 18:4 (n-3) y 22:6 (n-3). Es posible que una mayor abundancia de dinoflagelados en la Bahía de La Paz pudieran relacionarse con una mayor producción de huevos de C. furcatus.

Keywords


Centropages furcatus; egg production; fatty acids; Bahía de La Paz; phytoplankton

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DOI: http://dx.doi.org/10.37543/oceanides.v24i2.56

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